Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


lauantai 11. lokakuuta 2014

Inspiraatio

Miten hyvälle tuulelle tulinkaan, kun löysin vielä pari Louse Odierin kukkaa kaiken ruskan keskeltä.


Pirjo haastoi Mökkipuutarhassa-blogissaan kertomaan inspiraation lähteistäni.
Inspiraatio tarkoittaa sivistyssanakirjan mukaan innoitusta, vaikutetta, innostusta ja kipinää. Luulenpa, että Pirjo tarkoitti, että haasteessa kerrotaan, mistä saan vaikutteita ja innostusta asioihin, joita haluan innoittuneesti tehdä nimenomaan puutarhassa.
Puutarhakierrokset ja kuvat inspiroivat minua varmasti eniten. Kuvia on puutarhalehdissä, -kirjoissa ja -blogeissa. Puutarhoista on tehty elokuvia ja tv-ohjelmia. Ne voivat toimia myös inspiraation lähteinä tai sitten ne pelkästään jakavat tietoa.
Itsesuunnitellut ja -toteutetut kauniit puutarhat inspiroivat kuten Pirjon oma mökkipuutarha, Villi piha, Hernepensaskujanne ja Mamas garden .


Minulle henkilökohtaisesti värit ja erilaiset väriyhdistelmät toimivat inspiroijina. Inspiroidun kukkapenkeistä, joissa on taitavia väri- ja kasviyhdistelmiä. Jotkut puutarhurit maalavat taideteoksia nimenomaan yhdistelemällä tiloja ja kasveja taitavasti. Tällaisia blogeja edustaa Saaripalsta. Minulle ei ole olemassa mitään inhokkikasvia tai -väriä. Kyse on mieluummin kasvin oikeasta paikasta ja seurasta.Myös värimieltymykset muuttuvat. Joskus aiemmin saatoin haltioitua sinisen sävyisistä kukkapenkeistä. Nykyään pidän pastelleista, mutta toisaalta myös hyvin vahvoista dramaattisista purppuran ja valkean yhdistelmistä.


Kuparin väri on inspiroinut minua jo muutaman vuoden. Tänään löysin puutarhastani hauskan yksityiskohdan, jossa on ruskettuneita saniaisen lehtiä tuohituomen kuparin värisen rungon vieressä.


Luonnon ruskavärit lämmittävät ihanasti syksyllä, kun päivät alkavat kylmetä. Luontokuvat toimivat inspiroijina. Inspiraatiota jakavat mm. Sussi, Maelka, Minttuli ja Tansku.


Myös tekstin ja kuvan yhdistelmät innoittavat. Tämän alan mestareita ovat Una ja Leena Lumi.
Erilaiset somistukset ja sisustamiset, kauniit esillepanot, inspiroivat. Ne vaikuttavat kuten taideteokset ja saavat inspiroitumaan. Puutarhaan voi kantaa minkälaisia esineitä tahansa. Niiden taitava yhdistäminen tilaan ja kasveihin on ratkaisevaa. Jotkut vaan osaavat sen luontaisesti. Se varmasti kumpuaa sisältä. Tuija nauttii tästä lajista ihan selvästi. Itsekin innostun välillä hommasta.


Inspiroituminen iskee yllättäen. Se ei vaadi kuvia megalomaanisen upeasta puutarhasta, vaan se voi olla yksi yksittänen kuva jostakin kauniista kasvista tai esineestä. Siinä kuvassa vaan on jotakin taianomaista. Cherin ja Henriettan blogit edustavat tätä inspiraatiolajia.Varmasti näitä asioita ovat taideopiskelijat opiskelleet. Itse en kuulu niihin, joten nämä ovat ihan maallikon tuntemuksia.


Sitten vielä haluan mainita yhden asian, itsensä innostuneisuuden tunnetilan, jonka pystyn tavoittamaan usein Karolinan ja Quun blogeista keskeltä heidän arjen kiireitään.
Haastan nimeltämainitut bloggarit kertomaan omista inspiraation lähteistään!

17 kommenttia:

 1. Onpa kiva haaste ja perinpohjaisesti vastattu! En osaa paremmin sanoa - blogeista, kirjoista, lehdistä, tv:stä saa ideoita ja puutarhoissa vierailemalla innostuu. Yritän saada vastattua tähän yhtä hyvin kuin sinä teit!
  Aivan ihana tuo kuparikuvasi, tästä inspiroidun varmaan viimein hankkimaan ko. puun puutarhaani, se on niin hieno talvella etenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, hienoa, että vastaat tähän haasteeseen.
   Tuohituomen runko on tosi hauskan näköinen. Puu on myös nopeakasvuinen. Nykyisin on jalostettu useita erikoisen rungon omaavia puita.

   Poista
 2. Olipa inspiroiva postaus ;)
  Kiitos haasteesta, vastaan tähän mielelläni heti kun inspiraatio iskee.

  VastaaPoista
 3. Upeasti vastattu! ja kiitos haasteesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, ole hyvä vaan!
   Jään odottelemaan vastaustasi!

   Poista
 4. Kiitos tästä ihanasta postrauksestasi, Irene!♥
  Jo näistä mainitsemistasi asioista sain upeita mielleyhtymiä ja kuvakulmia!
  Levollista & kaunista sunnuntaita sinulle♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, kiva, jos postaus on herättänyt sinussa erilaisiä näkökulmia.
   Mukavaa viikon alkua Sinulle!

   Poista
 5. Kiitos haasteesta. Aikas pahan pistit ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maelka, ole hyvä vaan!
   Ei se nyt niin paha ole.

   Poista
 6. Voi kiitos haasteesta =) Pitääpä ryhtyä tonkimaan ispiraationlähteitä oikein toden teolla =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jori, sinä nyt olet aika mestari inspiroitumisessa. Taitaa tulla pitkä kirjoitus sinulta.

   Poista
 7. Kiitos Irene! Ihania kuvia. Palailen asiaan kunhan ehdin!
  Madeira näytti meille parhaat puolensa!

  VastaaPoista
 8. Irene, minullekin pastellit sävyt ovat puutarhassa nyt hot, mutta en ole hylännyt siellä sinistäkään. Sininen puutarhassa kuulemma etäännyttää ja rauhoittaa ja vaikka mitä eli vaaleanpunainen, valkoinen ja sininen, mutta nyt sinne on tullut apua!, myös oranssi.

  Erityisen hieno kuva tuo lato ja ruskapuut<3

  Haaste otetaan vastaan, kiitos♥ Ehkä saan käsitellä tätä yleisinoittumisen kautta, sillä puutarhaa on ollut tänä syksynä paljon ja tänään viimeksi. Tosin puutarha kulkee aina mukana...;)

  VastaaPoista
 9. PS. Ai, tämä olikin puutarhasta, joten siitä sitten. Nyt vain ensin väliin muuta.

  VastaaPoista
 10. Otan haasteen ilolla vastaan! Nyt kun kiireet pihalla vähitellen vähenee (sain aamulla valkosipulitkin viimein maahan), jää mukavasti aikaa tänne blogistaniaankin.

  VastaaPoista