Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


torstai 17. maaliskuuta 2016

Föhnin kevyt puhallus


Föhn-tuuli on puhallellut lempeästi ja lämmittävästi tämän viikon. Mittari on ollut plussalla ja lammen jään pinnalle on syntynyt lammikoita. Pihalla on paikoin jo pälviä.


Yläpihan metsikköön  kylvetyt krookuksen versot ovat näkyvissä.


Pikkuauringot paistavat hevoskastanjan alla. Ensimmäiset talventähdet ikinä tällä tontilla.

Samaan lämpöiseen rinteeseen  kylvin syksyllä myös lumikellon sipuleita. Ensimmäiset ovat raivanneet tiensä mullan ja hevoskastanjan lehtien lävitse valoon. Vielä ei ole nuppuja auennut.


Ensimmäinen joururuusun nuppu on näkyvissä. Odotetaan -  niitä on tulossa vielä paljon lisää.


Mies sitoi suureen tammeen uuden pöllönpöntön. Pöllöjä ei ole koskaan liikaa tällä tontilla. Myyränpyytäjiä tarvitaan, koska paikalla ei ole kissoja.


Tuuli katkaisi talvella valtavan koivun metsiköstä. Mies kaatoi sitten loputkin ja rahtasi pöllejä puuntekopaikalle. Varmasti riittää klapeja ensi talveksikin.


Pähkinäpensaat kukkivat ja mantsurian jalopähkinässäkin on jo suuret silmut.


Taisin mennä ihan sekaisin tästä kevätföhnistä. Hankin kevään ensimmäiset orvokit ja tetet kukkaruukkuun.


Onneksi orvokit ja tetet sietävät pikkupakkasia. Ruukku on sijoitettu tontin lämpöisimpään paikkaan. Toivotaan parasta!

20 kommenttia:

 1. Voi teitä etelän immeisiä kun teillä onnekkailla on niin pitkä kasvukausi. Nelisen viikkoa odotellaan täällä vielä tuota vaihetta. Tetet aion kyllä hakea ja laittaa päiviksi etuterassille, mutta sitten veivataan niitä yöksi sisään ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäntylän mummi, ehkä meillä on vähän pidempi kasvukausi. Mutta sulaa hulluuttahan nuo orvokit ovat täälläkin.
   Järkevää olisi kuljetella tetejä sisään ja ulos täälläkin. Mutta ei aina jaksa olla järkevä.

   Poista
 2. Nyt otetaan vähän takapakkia noiden lämpimien päivien jälkeen. Kylmä tuuli tekee ilmasta aika ikävän nyt. Etelän päädyssä vähän jo meilläkin näkyi merkkejä krookuksista, onneksi nuo oikeat kukkamaat ovat yhä lumen alla suojassa luvatuilta yöpakkasilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, takapakkia otetaan täälläkin. Yöllä satoi uusi lumi maahan. Mutta nyt alkoi aurinko taas paistaa lämmittävästi. Sitä se on - kevään tuloa. Ehkä tämä uusi lumi suojaa nyt meidänkin pikkusipuleita ja jouluruusuja.

   Poista
 3. Ihania föhntuulen tuliaisia.
  Koivuklapit ovatkin erinomaisia lämmöntuottajia. Isosta koivusta riittää lämpöä pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, Föhnin tuliaiset olivat mieluisia. Olisin toivonut, että se olisi vieraillut pidempäänkin.
   Tuo koivu oli kyllä valtava. Moottorisaha juuttui kiinni, mutta yöllä mies sai mieleensä ratkaisun ja onneksi seuraavana päivänä sai sen irti. Paksun puun sahaaminen on "etelän toimistotyöntekijälle" aikamoista täkyttämistä.

   Poista
 4. Voi kuinka palio teillä on jo lumettomia alueeta ja nuppuja. Ihanaa! On nii kevääsiä ja riamunkiriavia orvokkia. Vaikka kevätorvokikki kuuluu kuvioohin, en viälä uskalla niitä laittaa. Täälä viuhuu sellaane vihuri taas, että oksat pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nevettapiika, eilen oli paljon lumettomia alueita eritoten yläpihalla. Tänään on taas uusi lumi maassa.
   Iloiset, värikkäät orvokit huutavat kevättä! Toivon ettei huuto lopu kylmään.

   Poista
 5. Meillä on pääsiäisenä tiedossa puusavottaa, ensi talveksi tarvitaan taas 40m3 puita. Osa saadaan omasta pienestä metsästä, loput ostetaan. Koivua on ilo poltella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, meillä ei tarvita noin suurta määrää. Mutta pääsiäisenä meilläkin pienitään noita valtavia koivukasoja. Sieltä on tulossa myös nuorempia miehiä pääsiäisenviettoon. Koivu on hyvä lämmityspuu. Se ei pouku.

   Poista
 6. kauniita kuvia! Talventähdet leviävät parhaimmillaan laajalle alueelle. Minulla on niin käynyt, ja näky on keväisin lumoava.

  Hieno juttu, että laitatte pöllöille koteja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, hienoa jos ne lähtisivät meilläkin leviämään. Samaa toivon myös lumikelloille.
   Pöllöjä tänne toivotaan ja lähes joka kevät on lisätty pöllönpönttöjä.

   Poista
 7. Voi apua, ihania orvokkeja jo ulkona! Teillä on jo niin kevät ja lumesta ei ole tietoakaan! Söpöset piipot ja pikkuauringot ja tuo jouluruusu! Meillä jouluruusut ovat vielä lumen alla, Föhn-tuulen lämpöä odotellaan, esimakua jo vähän saatiinkin mutta nyt on pakkasta ja yöllä tuli lunta niin että pälvet peittyivät!

  Pöllöjä meillekin kaivattaisiin, niitä jokunen on ja tietenkin kanta määräytyy pitkälti ruuan määrän mukaan.

  Ihana iso tammi ja pähkinä, niitä meillekin olen laittanut kasvamaan mutta ovat pieniä vielä!

  VastaaPoista
 8. Saila, satoi meillekin yöllä uusi lumi. Mutta uusi lumi on vanhan surma. Eikös niin?
  Taisin innostua noista orvokeista vähän liian aikaisin.
  Meillä ei tarvitse istutella pähkinäpensaita. Euroopan pähkinäpensas on meidän metsän peruspuu samalla tavalla kuin vuohenputki on pihan ja puutarhan peruskasvi. Niitä molempia kitketään.

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Hannele, lehtopöllön ja helmipöllön huhuilut on kuultu tänä keväänä. Toivotaan, että pesivät lähistöllä. Tähän uuteen pönttöön tuskin tänä vuonna enää pöllö löytää, mutta ehkä ensi vuonna.

   Poista
 10. Miten orvokkien on käynyt lumen myötä? Toivottavasti ne säilyvät hengissä! Mutta mistä edes vielä saa orvokkeja!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvi, hyviltä näyttävät. Mutta en tiedä, ovatko "kuolleet pystyyn" vai vieläkö henki pihisee. Vielä en osaa arvioida.

   Poista
 11. Voi ihana föhntuuli on puhallellut sinut täyteen kevättuulta! <Suloiset orvokit, kyllä ne pakkasta kestävät. Ja ihanat kukatkin jo kukkivat siellä. Hauskasti tuossa jalopähkinässä oli apinannaama rungossa :) Onko ne pöllönpöntöt vaan isompia kuin tavalliset? Toivottavasti saatte asukkeja pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettihortensia, toivon, että orvokit ovat edelleen hengissä eikä tule enää kovia pakkasia. No niinpäs onkin apinannaama. En olisi huomannut, ellet olisi sanonut. Pöllönpöntöt ovat reilusti isompia kui pikkulintujen pöntöt. Tähän pöllönpönttöön tuskin tulee tämä vuonna enää. Pöllönpöntöt pitäisi ripustaa tammikuussa.

   Poista