Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 28. maaliskuuta 2016

Puutarhakausi avattu


Tänään, toisena pääsiäispäivänä, avattiin uusi puutarhakausi. Aurinko paistoi lämpimästi. Haravointihommat pääsivät käyntiin. Talventörröttäjät saivat kyytiä.


Kukkapenkeistä paljastui vaikka mitä piippoja. Tässä on luultavimmin tulossa narsisseja. Tulppaanin piippoja oli myös näkyvissä. Pari uskaliasta hyasinttiä jo kurkkaili mullasta.


Talventähti -jengi on lisääntynyt viime viikosta.


Ensimmäiset lumikellot ovat nyt saaneet nuppunsa auki. Sen verran lämpimästi tänään aurinko kellotti. Kaikkein pienimmistä kukista on sitten laitettava kaikkein suurimmat kuvat.


Tontin pimeimmässä nurkassa maa on ihan umpijäässä. Mutta pihaorjanlaakeri on hengissä ja se on selvästi suurempi kuin viime keväänä.


Orjanlaakerin takana kasvava 'Kaino' -azalea näyttää myös saaneen juuret asettumaan tähän pihaan. Nupppuja on näkyvissä. Ehkä se kukkii tänä keväänä.


Jouluruusun lehtien keskeltä pukkaa kukkaa. Viereen olen jättänyt lapun, jossa lukee 'Red Ellen'. Tästä voi tulla upea, jos peurat eivät syö enempää tätä kasvia.


Ilahdun suuresti myös hemlokkieni hyvinvoinnista. Istutin jo monta vuotta sitten huussin taakse kaksi pikkuruista hemlokkia valeistutukseen. Aikomuksenani oli siirtää ne sitten sieltä. No, siellä ne ovat edelleen. Eikä niitä enää siirretä mihinkään. Sen verran kookkaita jo ovat.


Vastaavasti terassin lattiaan naulattu joulukuusi alkaa nyt ruskettua. Pitkään tuo 'omorika' -kuusi piti värinsä. Nyt se toimii aurinkosuojana takana olevalle kartiovalkokuuselle sekä lintulautana tinteille. Sen päivät ovat kohta luetut.


Pääsiäisen ylösnousemusta ollaan saatu todistaa orvokkiruukussani. Istutin nuo jo maaliskuuun puolella. Sen jälkeen on ollut 8-10 asteen yöpakkasia. Kyllä olen sadatellut, kuinka malttamaton ihmisen pitääkään olla, kun istuttaa orvokit maaliskuussa varmaan kuolemaan. Tänään todistin ällistyneenä orvokkieni hyvinvointia.


Sisällä tulppaanit ja pajunkissat kukkivat.
Nyt pitää oikasta, sen verran nuo pihapuuhat näin äkkiseltään tuntuvat kehossa.
Mukavaa pääsiäipäivää!

35 kommenttia:

 1. Ihanat lumikellot<3

  Meillä on hemlokki alkanut rukskettua jo ennen aurinkoa, joten jos se nyt menee, otan maaperänäytteen. Kasvi on nyt visusti hupussa ja sulattelen vähiteleln sen juuristoa. Sulla on hemlokki upeassa kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, istutin sen huussin taakse, koska se oli varjoinen paikka. Luin jostakin, että hemlokit eivät pidä ainakaan nuorena paahteesta. Paikka on ollut sitten oikein sopiva, eikä ole tarvinnut varjostaa tai huputtaa. Sitä paitsi ihan pikkuruisena istutetut havut selviävät paremmin elämän alkuun kuin suuremmat. Mutta vastaavasti niiden kasvua saa sitten odottaa monta vuotta.
   Toivon, että hemlokkisi selviää!

   Poista
  2. Irene, mielle ei sanottu mitään, että ei pidä paasteesta. Mutta olisinhan sen suojannut, mutta kun se ruskettui pimeässä joulukuussa. Soitin Viherlnadiaan ja nyt sain kuulla, että se ei pidä paahteesta nuorena sekä, että tämä talvi, kova kylmyys, meillä kolme viikkoa -30 astetta ilman lunta on voinut sitä myös vaurioittaa. Nyt se on suojattu moninkertaisella hallaharsolla ja joka päivä kastelen. Ostin lisäksi havupuubalsamia, jolla monet ovat saaneet ihmeitä aikaan. Meillä oli aika suuri, koska se on se lehtomme yläosa, jossa tieltä suren luonnonkuusemme vei tieltä suistunut auto. Se kuuisi oli paras näkösuoja sillan alueen kahvipöytään ja siihen, missä usein luen. Kiitos <3

   Meilläkin oli omorika joulukuusena:)

   Poista
  3. Leena, ihmeellistä, että se ruskettui joulukuussa!
   Kylmä talvi ilman lumisuojaa on aina riski kasveille.
   En tiedä, miten hemlokki uusii neulasiaan. Ruskettuneet marjakuusemme ovat uudistuneet ja nyt ihanan vihreitä. Hemlokki on ehkä kaunein havupuu. Toivotaan parasta!

   Poista
 2. Ihanat pääsiäispuuhat! Voi, miten sitkeät pienet orvokit. Uskomaton pakkasista selviytymiskyky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, ällistyttävän sitkeitä nuo pikkuorvokit. Ostin ne lohjalaisesta kukkakaupasta. Ne olivat silloin maaliskuussa kukkakaupan ulkopuolella, eikä siis sisällä. Siksikin uskaltauduin hankkimaan ne jo niin varhain.

   Poista
 3. On se riemuisa päivä kun pääsee ekan kerran keväällä haravan varteen. Meillä saa vielä odotella hetken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kyllä on ollut riemullinen päivä! Kohta sinäkin pääset näihin hommiin. Tänään on jo terminen kevät.

   Poista
 4. Vähän on kuin eri planeetalta kuin meidän pääsiäinen :). Joskin kymmenen kilometrin pyörälenkin jälkeen tänään vihdoin bongattiin se, mitä toivoin eli yksi pikkuruinen leskenlehti :). Muuten on vielä kovin ruskeaa.

  Ihanaa uutta kasvua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annukka, kymmenen kilometrin pyörälenkki vastaa ainakin mun tämän päivän puutarhapunnerrusta. Viimeksi tein noita fyysisiä hommia joulukuussa. Joten keho taas vähän totuttelee. Olen vähän huono muissa kuin arkiliikunnassa.

   Poista
 5. Olet päässyt jo haravaoimaankin! Meillä mökkipiha oli vielä niin luminen, ettei voinut haravoida. Ihania nuo talventähdet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, haravoiminen on niin terapeuttista. Siinä näkee ihan heti ja selvästi kättensä jäljen. Talventähdet ovat puutarhani uusimpia tulokkaita.

   Poista
 6. Oi, teilläpä jo kukkii pihallakin! Ja ihanat orvokit! Eipä ole vielä meilläpäin näkynyt.
  Minäkin olen ollut jo pihapuuhissa. Siivoilin jo viikolla vesakkoja ja eilen aloitin haravoinnit saaressa. Ihan pienen pieniä piippoja sielläkin jo näkyi, luultavasti tasetteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, ensimmäiset pikkusipulit siellä pihalla alkavat avautua. Pikkuorvokit ovat hämmästyttäviä selviytyjiä. Nyt muutkin varmaan tohtivat hankkia, kun tuskin enää mitään tosi kylmiä öitä on luvassa.

   Poista
 7. Oli aivan ihanat pääsiäässäät. Meiltä suli melekee kaikki lumet, mutta on nii märkää, ettei haravoora viälä voi. Kävin päivällä pikaasesti lukemas tämän ja oli ihan pakko käyrä raottamas laakerin talavisuajausta. Hyvältä näytti, ainaki viälä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, lumi suli ihanasti pääsiäisenä, vaikka aurinko oli pilvessä suurimmaksi osaksi. Toisena pääsiäispäivänä se sitten aloitti kuumotuksen.
   Mukavaa, että laakerisi on hengissä. Itse en ole sitä suojannut mitenkään.

   Poista
 8. Ihnaa, teillä pääsee jo pihansiivouspuuhiin ja kasvit nostavat päätään. Meillä on lunta kaikkialla paitsi pihaantulotiellä, menee vielä aikaa ennen kuin päästään puuhastelemaan siivoustalkoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ievastiina, hommat on nyt käynnistetty. Toki pihalla on alueita, joissa on vielä lunta. Tontti on rinnetontti, joten tuolta yläpäästä voi hyvin jo aloittaa haravoimisen.
   Sinäkin voit jo aloittaa pihaantulotieltä!

   Poista
 9. Voi miten pitkällä taillä jo keväy on. meillä vielä' kaikki turvallisesti lumen alla piilossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, kohta se lumi sulaa siellä teilläkin. Ainakaan ei tarvitse asetella varjostuskankaita havuille siellä sitten vielä.

   Poista
 10. Ihania näkyjä! Meillä vasta seinustat ja kulkuväylät ovat vapaita lumesta, jota aurinko kuitenkin ahkerasti nakertaa. Kaunista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, nyt paistaa niin lämpöisesti, että eiköhän tuo sulaminen nopeudu nyt ripeästi. Ennusteen mukaan meille ei seuraavaan viikkoon ole luvassa edes yöpakkasia enää.
   Aurinkoisia Päiviä!

   Poista
 11. Näitä kuvia katsellessa, tuli ikävä vanhan kodin pihaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, siellä vanhan kodin pihassa oli paljon tilaa ja paljon kasveja.
   Sinun nykyinen piha on kaunis, vaikka se pikkuinen. Suuressa on niin paljon enemmän töitä.

   Poista
 12. ihanan keväistä!

  Meillä maa on vielä roudassa, joten puutarhahommia ei voi vielä tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, nyt paistaa niin kuumasti, että Sinäkin varmaan pääset jo aloittelemaan.

   Poista
 13. Pääsiäinen oli kyllä täydellinen, ensimmäiset ihan oikeat puutarhapäivät! Siellä on jo silmäniloja, ihanaa! Orokkeja tekisi mieli, ehkä haen huomenna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, pääsiäinen aloitti tämän kevään. Nyt sitten aurinko panee edelleen parastaan. Kyllä se kevät nyt on oikeasti käsillä.

   Poista
 14. Oih miten teillä on jo keväistä!
  Meillä vielä vähän lunta ja märkää paljon (varjoisa tontti).
  Aurinkoista loppu viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Titti, yläpiha on jo ihan kuiva ja alapihakin kuivuu kovaa kyytiä.
   Luulisi, että tänä viikonloppuna sinäkin jo pääsisit aloittamaan pihahommia.

   Poista
 15. Kyllä on kevät teillä jo pitkällä. Blogisi on sujahtanut ohitseni monituisia kertoja, mutta nyt tänne pysähdyin ja nappasin lukulistalleni. Innoittajana varsinkin tuleva kesätapaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, me sitten tavataan kesäkuussa. Kiva, kun vierailit. Tulen tutkimaan blogiasi!

   Poista
 16. En löytänytkään täältä kommenttiani vaikka mielestäni sen jätin :/ Voi miten ihania kasveja sinulla, saanko kysyä mistä löysit orjanlaakerin? Himoan sitä ja atsaleaa myös joskus vielä. Arvasin, että orvokkisi ovat kunnossa, kyllä ne pakkasia kestää ja keväällä niistä eniten nauttiikin! Ihanat pikkuiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sametti Hortensia, tutkin nyt kaikki kommentit roskapostia myöten, mutta en löytänyt kommenttiasi. No, tekniikka kait ei aina toimi, eikä aina oma muistikaan -ainakaan minun.
   Orjanlaakeri on ostettu jo muutama vuosi sitten Espoon Plantagenista. Sieltä löytää joskus yllättäviä kasveja. Olen istuttanut atsaleani liian pimeään paikkaan, mutta nyt kun ne ovat vihdoin juurtuneet, en malta niitä siirtää.
   Soimasin itseäni kovasti, kun ne orvokit ostin ennen kevätpäivätasausta. Koska tiedän, että aina sen jälkeen tulee kylmää. Onneksi ruukku oli tontin lämpöisimmässä paikassa.

   Poista
 17. On teillä jo kevät paljon pidemmällä, meillä vielä pihakin osin lumen alla., kukkamailla vielä luntä, mutta mistä sulanut on sieltä jo krookukset päätään nostaa. Kyllä se kevät tännekkin ehtii vielä.

  VastaaPoista