Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Tuoksuherneen istutusta


Tänään olen istuttanut kaikki tuoksuherneet ulos. Kepit laitoin valmiiksi kukkaruukkuun ja sitten kaksi tuoksuherneen tainta jokaista keppiä kohtaan. Yksikin olisi riittänyt, mutta taimia oli runsaasti. Ne pitää sitoa keppeihin kiinni, että saavat sitten rauhassa kiinnittää tarttumakärhönsä keppiin. Tämän opin television puutarhaohjelmasta.


Olen kasvattanut taimet erikoiskennostossa, joka on suunniteltu pitkäjuurisille kasveille.


Violetit tuoksuherneet pääsivät kukkapenkiin. Pioneissa on jo suuret nuput siinä taustalla.


Tuoksuherneen taimia riitti aina vaan. Loput istutin heinäkärryn reunoille. Heinäkärryissä kasvaa pääasasiassa punalehtisiä daalioita.


Kylvin herneet vasta nyt. Tänä vuonna kylvin ainoastaan yhden pussillisen aikaista, matalaa ranskalaista minihernettä. Mutta sekin tarvitsee kiipimäpinnan itselleen. Se on jo valmistunut ja odottaa herneiden ulostuloa. Kasvihuone on vihdoinkin tyhjentynyt kaikista taimista.


Istuttamisen lomassa konttaan tutkimassa näitä pienimpiä kukkivia sulottaria. Viime kevään punaiset kissankäpälät voivat hyvin ja kukkivat. Punaharmaa -liitto on kaunis.


Juhannushyasintti kukkii uskollisesti vuodesta toiseen. Istutin sen pienet sipulit aikoinaan tarhakultasateeni ympärille. Viime vuonna kultasade kuoli ja leikkasin kuolleen rungon pois. Tänä keväänä mullasta on on noussut oikea rypäs kultasateen alkuja esiin.


Viime sunnuntaina olin Nuppulan taimivaihdossa. Hankin sieltä monta kassillista ihanaisia taimia. Osa on jo päässyt maahan. Pirkko oli kasvattanut runsaan ja kauniin jumaltenkukan. Nyt se kukkii minun  metsäperennapenkin laidalla ja näkyy kauas.


Samaisessa metsäpenkissä kukkii nyt myös vaaleanpunainen kielo.


Paratiisililja pääsi paraatipenkkiin lintujen juoma-altaan viereen. Kun se oli päässyt maahan, se avasi herkät nuppunsa. Takana kukkiva kasvi on kissanminttu.


Lumipalloheisi kukkii tänä vuonna puhtain kukin. Parina aiempana vuonna sitä piinasi jotkut ötökät. Viereinen japanin pihlaja kukkii runsaammin kuin ikinä aiemmin.


Ihanat valkoiset pallot!

16 kommenttia:

 1. Hienot tuet. Herne on syytä tukea, muuten saa maata myöten kasvavan kasvuston.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kerrankin ehdin ajoissa rakentaa tuet. Usein ne pystytän, kun herneenvarret alkavat jo kaatuilla.

   Poista
 2. Selasin tänään siemenvarastojani ja löysin paratiisililjan siemeniä. Kasvi ei ole tuttu, joten ajattelin, että pitää googlettaa se. Ei sitten tarvitsekaan, kun sinä luit ajatukseni ja laitoit kuvan. Kiitos!
  Onpas komeat juuret tuoksuherneellä. Pitkänomainen kasvatuspotti on sille omiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, samoilla linjoilla oltiin! On se ihmeellistä tämä blogimaailma!
   Kyllä niistä siemenistä kauniita kukkia kasvaa. Kannattaa kylvää vaan!
   Ensimmäistä kertaa esikasvatin tuoksuherneet, kun Monty Don opetti. Yleensä kylvän vaan siemenet suoraan penkkiin.

   Poista
 3. Minunkin pitäisi paremmin tukea tuoksuherneeni. Hienoa kukintaa ja hauska tuo istutus heinäkärryyn. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhamyyrä, jos kylvää siemenet suoraan penkkiin, niin löytävät tuen helpommin. Ainakin se on minun kokemukseni. En ole aiemmin sitonut, kun olen suorakylvänyt ja hyvin ovat tuen löytäneet.

   Poista
 4. Lumipalloheisi on upea, silloin kun siinä ei ole ötököitä, meillä niitä näkyy olevan taas:(

  VastaaPoista
 5. Pioni, on se niin hieno, että kannattaa hankkia vaikka sitä vaivaa jokin ötökkäinvaasio jonain vuosina. En edes oikein tiedä, mihin se liittyy. Ainakaan sitä ei saa istuttaa liian aurinkoiseen paikkaan, missä se kuivuu herkästi.

  VastaaPoista
 6. Ihania kukkia! Meidän lumipalloheisi on ihan surkea. Se kärsi kovasti siitä edellisestä pakkastalvesta jaleikkasin viime kesänä kaikki kuolleet oksat pois. Nyt se on ihan toispuoleinen ja risuinen, eikä yhtään kukkanuppua näy. Harmi jos se kuolee, olen saanut sen tädiltäni lahjaksi. Mukavaa juhannusviikkoa sinne etelään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, no voi, voi! Jos se kuitenkin versoo juuresta uutta kasvua. Siihen tietysti kuluu aikaa. Teillä siellä pohjoisemmassa on kyllä hankalampaa näiden kasvien kanssa.
   Mukavaa Juhannusviikkoa Sinulle!

   Poista
 7. juhannushyasintti on ihan uusi tuttavuus minulle. Kaunis!

  VastaaPoista
 8. Ihastuttavaa kukkarunsautta.
  Tuoksuherneistä tykkään oikein kovasti. Joskus laitoin niitä amppeliin ja osasivat kasvaa alaspäinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, tuoksuherneet ovat noita vanhan ajan romanttisia kasveja. En ole koskaan nähnyt niitä amppelissa. Olipas hauska keksintö!

   Poista
 9. Ihanaa kukintaa siellä. Mun tuoksuherneet ovat vasta minimaalisia. Suorakylvin ne. Samoin syötävät herneet. Nyt saavat taivaallista kastelua oikein runsain mitoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, nämä taivaalliset sateet tuntuvat vaan jatkuvan. Toivotaan, että pientä taukoa on sitten juhannusaattona ja -päivänä.

   Poista