Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


torstai 15. kesäkuuta 2017

Uusintakäynti Arboretum MagnoliaanOlin eilen illalla käymässä Lohjan oppaiden kanssa Arboretum Magnoliassa. Se sijaitsee Lohjanjärven pohjoispuolella Karkalinniemessä. Edellisen kerran kävin siellä pari vuotta sitten elokuussa. Voit lukea edellisestä visiitistäni tästä (KLIK). Arboretum näyttää toki eri näköiseltä alkukesällä kuin loppukesällä.


Magnoliat kukkivat jo toukokuussa. Yhdessä magnoliassa oli vielä kukkia jäljellä. Pensasmagnoliassa oli runsaasti nuppuja. Vannoin, että ensi vuonna en missaa magnolioiden kukintaa. 


Rhodot ja atsaleat kukkivat näyttävästi.


Uusimpana tulokkaana arboretumiin on ilmestynyt kantopuutarha järven rannalle kostean saniais kasvuston kupeeseen. Se on raikkaan vihreä hiljainen keidas.


Maanrakentaja on kuljettanut paikalle valtavan määrän kantoja, jotka on aseteltu kauniisti maastoon. Kasvualueet on erotettu poluista puunrungoilla. Alueet on katettu punaisella koristehakkeella.


Alueelle on istutettu valtavasti erilaisia saniaisia, varjohiippoja, kuunliljoja ja rotkolemmikkejä. Odotan innolla kasvien kasvamista ja leviämistä. Ne ovat vielä aika pieniä.


Perhospuutarhaa ei ollut vielä edellisellä visiitilläni. Loppukesästä voi istuskella penkillä bongaamassa perhosia perennatarhassa.


Itseäni kiinnostavat tällä hetkellä vaahterat. Olen ostanut Mustilasta ihan minejä vaahteroita, eikä minulla ole oikein  käsitystä, minkä näköisiä niistä kasvaa. Tätä viitavaahteraa on meillä myös. Runko on vihreä ja lehtiruodit ovat kauniin punaiset.


Amurinvaahtera kukkii kauniisti ja sen runko on kaunis. Istutin keväällä meille juuri tällaisen pikkuruisen vaahteran. Tämän vaahteran ulkonäkö yllätti minut iloisesti.


Kaikkein kaunein runko on  kuitenkin tuohituomella. Se kasvaa hillittömän suureksi. Luulin noita pikkuisiksi koristepuiksi ja olen istuttanut kaksi tuohituomea ihan vierekkäin. Olisi viisasta tehdä visiitti johonkin arboretumiin ennen kuin istuttaa yhtään puuta.


Japanin pagodipuu, joka on arboretumin mielenkiintoisin ja harvinaisin yksilö, voi nyt huonosti. Se on kuivattanut oksiaan ja siellä täällä näkyy muutama lehtirypäs kasvavan oksista. Hienoa jos tämä puu voitaisiin  jotenkin vielä pelastaa ja ympätä alkuja johonkin varmempaan lajikkeeseen. Toisaalta on ollut suoranainen ihme, että Suomen oloissa tämä on kasvanut isoksi puuksi.


Kun puut on jo saatu pääosin istutettua arboretumiin, vuorossa ovat nyt perennat. Perenna istutukset puiden lomissa ovat henkäsalpaavan kauniita ja hyvinvoivia.


Maisema on vaihtelevaa ja nyt on ehditty panostaa myös moniin yksityiskohtiin. Usean portin pielessä kasvaa valkoista  'Alpina Plena' -kärhöä.


Suomi 100 -vuoden kukkiaksi puutarhaa koristaa taiteilija Jenni Tieahon luonnonmateriaaleista kasattu teos Suomen hevosesta.


Yksi salaisuus arboretumin kasvien hyvinvointiin liittyy kasteluun. Suvi Pohjola-Stenroos esittelee meille juurikastelijaa. Tämäkin kevät on ollut puille ja muille kasveille liian kuiva. Vesi olisi saatava kaikki tehokkaasti juurialueen käyttöön. Arboretumin väki on tykästynyt tämän mallin käyttöön.


Kolmaskin uutuus arboretumiin on rakentunut sitten edellisen käynnin: lasten luontopolku. Enpä taida jaksaa odottaa edes ensi toukokuuhun seuraavaa kertaa, vaan tulen juhannuksen jälkeen testaamaan tuon polun lasten kanssa.

25 kommenttia:

 1. Kiitos upeista kuvaterveisistä! <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos raportista. Ja todellakin siellä on pagodipuu! Miten korkea se on? Hieno paikka, nuo erilaiset vaahterat ja kaikki muu mitä nähtävänä, laitan oikein ylös jotta muistaisin käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, tuolla on varmaan Suomen ainoa japanin pagodipuu, joka tosin on Kiinasta kotoisin. En tiedä sen mittoja, mutta minua pidempi se on ja leveän mallinen. Suosittelen Sinulle lämpimästi Arboretumissa käyntiä.

   Poista
 3. Kiitos, todella kaunis paikka!

  VastaaPoista
 4. Minulla on myös ollut jo vuosia tuo Esvin juurikastelija ja rinnetontilla se on ihan ehdoton!! Kastelen kuitenkin vain uusia istutuksia, vanhoja vain äärimmäisessä kuivuudessa. Kastelija toimii minulla ihan ilman pumppua, vesi vain valuu omalla painollaan kalliolle nostetuista säiliöistä. Säiliöön täytyy toki vesi ensin pumpata. Koko tienoo pärisi eilenkin illalla kun nostin vettä viime päivien sateiden jälkeen kasvimaan rengaskaivosta kallion päälle. Pumppu pärisee kuin kymmenen mopoa yhtäaikaa😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, olet osannut hoitaa hyvin kasvejasi, kun olet ymmärtänyt tuon hankkia. Meillä ei tuollaista ole, mutta menee ostoslistalle. On kuulemma ehdottoman hyvä investointi. Minäkin kastelen ainoastaan uusia istutuksia ja muita vaan äärimmäisessä hädässä. En opeta kasveja liian hyvälle.

   Poista
 5. Kävin viime lauantaina kiertämässä samaisessa paikassa. Edellinen ja ensimmäinen käynti oli viime kesänä. Ihastuttava paikka. Siellä on runsaasti erilaisia vaahteroita ja omistaja suosittelikin syysvierailua hienon värityksen vuoksi. Sen taidan tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, kiva, että Sinäkin olet löytänyt tämän hienon Arboretumin. Syksyllä varmasti paikka hehkuu vahvoissa väreissä. On se hienoa, että on ihmisiä, jotka luovat ja ylläpitävät tällaisia paikkoja ja päästävät sinne meitä muita ihastelemaan ja energisoitumaan.

   Poista
 6. Hienoja kuvia, kiitos esittelystä! Hauska idea tuo kantopuutarha. Iloista viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiu, kantopuutarhoja ei Suomessa taida montakaan olla tai en ainakaan ole kuullut. Englannissa niitä kait on enemmänkin.

   Poista
 7. Onpa kiinnostava käyntikohde, kiitos esittelystä. Olen kasvattanut Mongolianvaahteran siemenestä, se on jo paljon minua suurempi, enkä tiedä kuinka suureksi se kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, huh, huh! En ole koskaan yrittänytkään kasvattaa puita siemenistä - muita kasveja sen sijaan useinkin.
   Meillä on kaksi mongolianvaahteraa ja ne ovat jo minua pitemmät ja aika leveitäkin ne ovat.

   Poista
 8. Upeassa puutarhassa pääsit vierailemaan. Kauniit alppiruusut ja atsaleat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhamyyrä, sinne pääsee ryhmien lisäksi myös yksittäisiä kävijöitäkin.
   Rhodopolku hehkuu parhaimmillaan.

   Poista
 9. Vaikuttaa ihastuttavalta paikalta. Äitini asuu Lohjalla, mutta harmistus kun nämä minun lapseni ovat allergisia kaikille vähänkin puutarhakohteeksi luokiteltaville kohteille. Mutta mukava käydä nyt sinun mukanasi tuolla, kiitoksia! Harmi jos tuo kaunis pagodipuu nyt kupsahtaa. Kauheita nämä meidän talvet ovat kyllä, en ihmettele jos ei täällä pohjolassa jaksakaan, nyyh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sametti Hortensia, harmillista, että ette voi perheenne lomalla vierailla puutarhoissa. Puutarhat ovat siis Sinun ikioma harrastuksesi. Kun lapset ovat vähän vanhempia, niin Sinäkin pääset näihin ihaniin puutarhoihin.

   Poista
 10. Kiitos hienosta dokumentoimisesta! Mahtaa olla upea paikka. Mikä mahtava elämäntyö tällaisen arboretumin luominen onkaan! Tällainen parantaa maailmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, paikka on suurenmoinen. Stenroosin pariskunta ei ole säästänyt aikaansa, työtänsä eikä varojansa tämän arboretumin kanssa. Se on heidän elämäntyönsä. Mikä hienointa - sinne pääsee myös muutkin ihmiset tutustumaan.

   Poista
 11. Mahtava paikka. Kiitos tästä raportista. Kunpa ehtisi käydä kaikissa kivoissa paikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, Sinä ehdit tänne vielä joku päivä. Jos ei tänä kesänä, niin joku muu kesä sitten. Sinä olet vielä nuori!

   Poista
 12. Näyttää niin ihanalta!
  Minä en ole tuolla käynyt, -Länskäristä joskus lukenut. Katsoin heidän sivuiltaan että yksittäisiä vierailujakin voi sinne tehdä.
  Kerran kävimme äidin ja siskon kanssa Fruticetumissa Lohjansaressa, mutta onhan tuo Arboretum Magnolia ihan toista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Titti, tämä tutustumiskohde sopii oikein hyvin Sinulle, siskollesi ja äidillesi. Sinne on ihan lyhyt matkakin. Siellä on myös kahvila. Mukavan kesäretken voitte tehdä!

   Poista
 13. Ihan uusi tuttavuus mulle, mutta näyttää niin mielenkiintoiselta, että pitäis kyllä joskus käydä ihan paikanpäällä!

  VastaaPoista