Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


perjantai 9. kesäkuuta 2017

Ulkolaitumille vihdoinkin!


Taimeni ovat edelleen kasvihuoneessa. Olen kerrankin noudattanut kuuliaisesti vanhan kansan sääntöä, että kesäkukat tulee istuttaa vasta kesäkuun yhdeksännen päivän huitteilla ulos. Muistanko päivän oikein - jotakin tuon suuntaista se kait oli. Tuossa keskitarjottimella kasvaa kymmenen vankkaa, vaikka vielä pikkuista, Vilma -tomaatin taimea.


Lehtikaalit ovat vielä ihan pikkaraisia.


Enimmäkseen kasvatan kuitenkin kukkasia. Tsinniat ovat venyneet jo hujopeiksi ja huutavat ulospääsyä. Tulikukat näyttävät vahvoilta. Tuolla takana kaatuilee kahdenlaisia tuoksuherneitä. Alahyllyllä kasvaa daalioita. Pesuvatidaaliat päätyvät kukkapenkkeihin ja heinähäkkiin. Ainakin siellä kasvaa 'Dark Angel American Pie' ja 'Bishop of Leicester'.


Tilasin jenkeistä keväällä siemeniä. 'Clementine Salmon Rose' -akileija on itänyt ja aloittanut kasvuspurtin.


Kukkaruukuissa kasvavat daaliat tarvitsee vain nostaa ulos. Tässä kasvaa valkoinen mignondaalia 'Sneezy'. Huomaan, että meillä asuu suurpiirteinen puutarhuri. Kasvihuoneen ikkunoista on osa jäänyt pesemättä.


Ruukusta nousee mielenkiintoinen daalian ja kosmoksen risteytys 'Mexican Black'. Hankin niitä kolme juurakkoa.


Tässä on kasvamassa kaktusdaalia 'Preference'.


'Honka Fragile' -daaliat majailevat kasvihuoneen lattialla. Taustalla näkyy tulppaanivalokuva.
Viime kesänä mieheni ajoi siimaleikkurilla viereisiä voikukkia, jotka kasvoivat laatoituksen väleissä. Kuinka ollakaan siitä sinkoutui pikkukiviä ja kaksi kasvihuoneen ikkunaa meni säpäleiksi (ja seuraavalla kerralla minun autoni takaikkuna). Siinä piti vähän aikaa harkita, mitäs nyt tehdään. Pannaanko koko kasvihuone pakettiin. Mutta ei hätää - mieheni kaivoi itsestään MacGyverin esiin. Toisen ikkunan hän korvasi museon vanhalla vitriinillä ja toiseen  kantoi jotakin levyä navetasta. Levy on niin ruman näköinen, että liimasin siihen vanhoja valokuvia molemmin puolin.


Tältä näyttää sisäänkäynti nykyisin. Näillä taas mennään ja hyvin on minikasvihuoneeni palvellut tänäkin kylmänä keväänä.

13 kommenttia:

 1. Minä olen huomannut että lehtikaalin ulos istuttamisessa kannattaa tosiaan viivytellä. Kerkiävät hyvin kasvaa vaikka pääsevät kasvimaahan vasta heinkuussa eikä niitä silloin elukat reijittele. Viime kesänä taisi mennä elokuuhun ennnen kuin mahtuivat talvivalkkarilta vapautuneeseen osaan kasvimaata! Mielenkiintoinen tuo daalia risteytys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, hyvä ettei ole vielä mihinkään kiire. Olen aiempina vuosina kylvänyt lavakaulukseni jo huhti-toukokuun vaihteessa. Muistelen, että rucolan lehdet reiittyivät alkukesästä. Ei tarvitse siis vieläkään kiirehtiä vaan kaikessa rauhassa ulkoistan kasveja ja kylvän lavakauluksiani.

   Poista
 2. Kasvari on iso apu taimien kanssa! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, on tuosta kasvarista ollut apua. Vaikka Aarno Kasvi sanoi, että alle 20 neliön kasvareilla ei ole mitään virkaa. Ne ovat joko liian kylmiä tai kuumia. Olen tuon oman minin kanssa kyllä pärjännyt.

   Poista
 3. Mutta millä miehesi paikkasi autosi takaikkunan? Ja millä kuvalla leirit mahdollisen paikkauksen?
  Ei kai sitä kasvaria raaski pakettiin laittaa. Mihin olisit laittanut kaikki daaliasi ja muut esikasvatettavat. Vasta tänäänhän ne voi "virallisesti" siirtää ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, Takaikkunaa mies ei kyllä paikannut. Siihen laitettiin ihan oikea lasi. Kasvarin seiniin ei saa mitenkään laseja laitettua ilman, että purkaa katon. Kasvari on niin vanha, että ei välttämättä olisi pysynyt kasassa jos katto olisi pitänyt purkaa. Mutta hyvä näin. Ilman kasvaria olisin siirtänyt daaliat ulos tosi aikaisin. Ehkä olisivat tänä keväänä paleltuneet. On tämä kevät ollut niin kylmä.

   Poista
 4. Vaikka mitä ihanaa sulka kasvaa. Odotan innolla sun meksikonmustien tuloa, muistathan sitten esitellä. Mä en osaa daalioita kasvattaa, parin yrityksen jälkeen luovutin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, meksikonmustat ovat nyt ruukuissaan pihalla. Odotan itsekin jännittyneenä, mitä niistä tulee. Varmasti pääsevät potrettiin.
   Ei tiedä, vaikka tummien ystävänä ihastut ja aloitat kolmannen kerran daalioiden kasvatuksen.

   Poista
 5. Oi mitä kaikkea kasvus sinulla onkaan.
  Minun pitäisi lehtikaalit ja -mangoldit istuttaa ulos mutten ole pitänyt kiirettä. Kovin ovat pieniä alut vielä.
  "Hätä keinot keksii", -hyvä kun sinulla on se MacGyver.☺
  Lämpimiä päiviä toivottelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Titti, minikasvariin kuitenkin mahtuu ihan kivasti kasveja. Lavakaulukseni ovat vielä aika tyhjiä. Varmaan ensi viikon aikana saan loputkin täyteen. Tuota mangoldia minulla ei ole. Sisko kehui sitä viime kesänä.

   Poista
 6. Voi ihanuus tuo senkki ja sen kasvikuvat, ihan unelma! Voih kirpaisee, olisin tahtonut noita samoja dahlioita, mutten raaskinut tilata, onnea on kun saan toivottavasti sinulla sitten ihailla kukkasia! Kaikean kauniin ei tarvitse onneksi olla omaa :) Ihastuttavan runsas taimikasvattamo sinulla, salmon rose-akileija on varmaan superihana...hihii, loistava tuo mcgyvermiehesi, se tv-mies on aina ollut ihan unelmieni mies, tekee purkastakin pommin kädenkäänteessä. Harmi, ettei sellaista ole ihan minulle löytynyt, mutta koulutan vielä miestäni! Kesäkuun ekalla viikolla on lähes aina yöpakkasia, varmaan tuo 10.päivän sääntö oikeasti toimiikin. Itse en malta ja aina jäädytän jotain, puuh. Onnellisia kesäpäiviä sinulle toivotellen

  VastaaPoista
 7. Voi mitä taimia! En ole itse ehtinyt kasvattaa yhtään kukkia tänä vuonna, muutaman kesäkurpitsan vaan. Onneksi uskolliset perennat ilmestyvät aina.

  VastaaPoista