Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


perjantai 7. lokakuuta 2011

Värinokkonen, Coleus

Tänä kesänä on värinokkosta kasvanut ihan joka puolella Vironperän pihapiiriä. Se on fiinimmältä nimeltään isokirjopeippi. Puhutaan yleisesti värinokkosesta, koska se muistuttaa kovasti nokkosta. Se ei kuitenkaan pistä.
Kylvin lähes pussillisen Korpikankaan siemeniä helmikuun lopulla. Kasvia on riittänyt jokaiseen ruukkuun, amppeliin ja asetelmaan. Ystäville olen myös kasvia jakanut. Värinokkosta on todella helppo kylvää siemenestä. Olen niin ihastunut kasvin lehtien väriin. Ne ovat herkullisen vahvan värisiä. Jokainen kasvi osoittautui myös ihan oman väriseksi yksilöksi.
Kasviin kasvaa siniset tähkämäiset kukinnot. Olen antanut sen kukkia. Ohjekirjoissa on neuvottu, että kukinnot kannattaa leikata, jos haluaa vahvistaa lehtien väriä. Samoin on neuvottu, että kannattaa latvoa kasvia, niin se pensastuu. Itse tein sen havainnon, että sisätiloissa ikkunalaudoilla kasvaneet yksilöt kasvoivat vaan pituutta latvomisesta huolimatta. Ulkona kasvaneet pensastuivat vaikka en niitä leikellytkään. Ne ulkona kasvaneet, joita lannoitin, kasvoivat ja haaroivat valtaviksi pensastoiksi.
Tänä kesänä miellyin erityisesti kelta-, oranssi, -ruskeanpunaiseen yhdistelmään. Yhdistin monissa ruukuissa värinokkosen kanssa keltaista tai oranssia samettikukkaa.
Viime viikonloppuna meillä oli pari astetta pakkasta. Täytyy alkaa kantamaan näitä kaunokaisia nyt sisätiloihin. Niin ja ne monet muut ruukut, painavat pasuunakukatkin, joita terassit ovat pullollaan.
No niin, vielä varoituksen sana. Varokaa liukkaita syksyn lehtiä! Liukastuin juuri noihin vaahteranlehtiin rahdatessani painavaa enkelipasuunaa sisään ja mätkädin ulko-oven karmiin. Silmälasitkin lensivät, mutta eivät rikkoutuneet. Poskipäähäni on nyt kasvamassa valtava mustanpuhuva paukama. Toivottavasti selviän vain sillä tästä haverista!


9 kommenttia:

 1. Täytyypä kokeilla ensi keväänä. Nuo ovat tosi kauniita ja käteviä erilaisiin ruukkuistutuksiin.

  VastaaPoista
 2. Värikkäitä ja kauniita ovat kukkais, Irene<3

  Toivottavasti ei muita seuraamuksia ilmaannu, silmäkin saattaa mennä mustaksi ja turvota.

  Silti: Oikein hyvää viikonloppua sinulle, Irene<3

  VastaaPoista
 3. Voi harmi, kun satuti itsesi...onneksi ei pahemmin <3 Olet oikea viherpeukalo!!!

  VastaaPoista
 4. Lezzie, värinokkoset ovat helppoja kasvattaa ja sopivat useiden kesäkukkien kaveriksi asetelmiin.

  Aili, värikkäitä ja upeita ovat nuo nokkosen lehdet. Nyt on oma naamanikin muuttunut niiden väriseksi. Onneksi varsinainen osumakohta on jo paremman näköinen. Mustelma vaan leviää.

  Hannele, kauniita ja näyttäviä ovat nuo värinokkoset!

  Mammeli, tosi harmillista on tämä tapaturma. Hieman nyt hidastaa tahtia. Mieli tekisi kuitenkin syyssipuleiden istutukseen.

  VastaaPoista
 5. Auts, toivotaan pikaista parantumista!

  Hienoja nokkosia, erityisen piristävä on tuo kaunotar, jossa on ripaus pinkkiä..

  VastaaPoista
 6. Maria, kiitos vaan toivottelusta!
  Itsekkin pidän tuosta pinkkilehtisestä.

  VastaaPoista
 7. Minäkin toivon pikaista parantumista, olen itse joskus liukastunut juoksulenkeillä ja kipeältä on tuntunut pitkään.

  Tuota nokkosta onkin ensi vuonna kokeiltava, lehdet ovat ihanan väriset.

  VastaaPoista
 8. Minäkin ostin ja laitoin värinokkosta paripäivää sitten ja nyt viime yönä lehdet paleltui yöpakkasten takia!Vieläköhän niistä mitään tulee?Otin paleltuneet lehdet pois!Harmittaa!

  VastaaPoista