Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


tiistai 24. maaliskuuta 2015

Dahliakeiju


Dahlioiden juurakoiden säilytys onnistui edellistalvena viileän porstuan pöydän alla pärekorissa. Nostin juurakot huhtikuussa kasvihuoneeseen heräilemään. Tänä vuonna en ole vielä kurkistellut koriin.


Dahliat pääsivät päärakennuksen sisäänkäynnin edessä olevaan kukkapenkkiin perennojen sekaan.


Ensimmäiset kukkivat jo ennen heinäkun puoliväliä.


Lude vierailee Bonesta-dahliassa.


Keväällä hankin pari tummalehtistä dahliaa vanhojen kaveriksi.


Dark Diamont -dahliat keikkuivat viime kesänä heinäkärryjen kinginä. Aiemmin siinä roolissa olleet kannat eivät selviytyneet talvesta, vaikka juurakot oli peitelty samaan paikkaan dahlian mukuloiden kanssa.Tummalehtiset pikkukukkaiset  'Tummat enkelit' keltaisine ja punertavine kukkineen ympäröivät violetteja timantteja.


Tänään sitten puutarhaamme lensi Dahliakeiju.


Ystävättäreni Eva on synnyttänyt keijun keramiikasta ja metallista, helmistä ja kristalleista.


Hän on tavoittanut keijun kasvoihin Dahlian synnyinmaan, Meksikon, alkuperäiskansan Mayojen ulkonäköä ja kasvattanut keijulle huikeat haltia-korvat.


Siipien kristallit sädehtivät auringossa.
Odotan kiihkeästi tämän vuoden dahliapenkin valmistumista.

16 kommenttia:

 1. Muista miten äidinäidillä oli, joka kesä, pitkä penkki dahlioita. Ja syysleimuja..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, sieltä se sinun puutarharakkaus siis kumpuaa!
   Dahlioita viljeltiinkin ennen minusta enemmän. Syysleimut olivat minunkin mummoni puutarhan parhaimmistoa.

   Poista
 2. Jättiverbena ja pinkki dahlia ovat yhdessä näköjään todella kaunis parivaljakko !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KesäKukka, dahlia ja jättiverbena ovat loistopari. Verbenan sirous keventää dahlioita. Toki noita siroja kasveja on muitakin. Tietysti sama värimaailma sitoo myös. Ehkä en kesällä tee pelkkää dahliapenkkiä. Parempi on yhdistellä, niin lopputulos miellyttää enemmän silmää.

   Poista
 3. Minä vain olen liian laiska (tai osaamaton) dahliiden kasvattamiseen. Hirvittää että osaako nostaa ne oikeaan aikaan, meneekö talvetus hyvin ja milloin taas istutan. Ihailen niitä muilla, sillä ne ovat todella viehätäviä.

  Mikä ihana dahliakeiju <3 Pidän erityisesti siitä, että keiju on kasvoiltaankin keiju, ei mikään sievä nykykaunotar ja nuo siivet ovat ihanat. Jos vastaan tulee, samanlainen tulee minun puutarhaani. Kiitos vinkistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, toki talvetus on aina vähän arpapeliä. Olen niin dahliafani, että haluan ainakin yrittää tuota talvetusta. Kun sitä tykästyy johonkin, niin haluaa seuraavana vuonnakin samoja kukkia. En halua ostaa joka kevät uusia.
   Dahliakeiju on ihan yliveto. Näin siitä jo aiemmin kuvia, kun sitä synnytettiin, mutta se on upeampi luonnossa. Valitettavasti et törmää näihin missään. Tämä on tehty ihan tilauksesta minun puutarhaani. Eva on keramiikkataiteilija ja maalaa myös ihania tauluja, joista laitan vielä kuvia. Olen ihastunut hänen töihinsä.

   Poista
 4. Daaliat muistan paremmin joriinien nimellä. Hyvin näyttäviä kukkijoita ne ovat. Daaliakeiju on varmaan puutarhasi hyvä haltiatar.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, mummini kutsui dahlioita myös joriineiksi. Mistä muuten joriini-sana tulee? Ruotsistako? Pohjanmaalla monet murresanat tulevat ruotsin kielestä.
   Ymmärsit heti tuon olennaisen. Dahliakeiju todellakin on puutarhan hyvä haltiatar.

   Poista
 5. Oi miten kauniita ja tuo keiju on hurmaavan ilmeikäs<3
  Minulla meni nyt ensimmäistä kertaa yksi daalian juurakko ihan yläkerran vinttikomerossa. Laitoin sen viiikonloppuna multaan kun löysin siitä yhden terhakan silmun! Loput juurakot pääsevät kotiin anopin hoivista sitten pääsiäisenä, vaan jatkossa voisinkin säilytellä ne ihan vain kotona komerossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, jos saat hyvin vinttikomerossa juurakot talvettumaan, niin siellä ne varmaan kannattaa sitten pitää jatkossakin.
   En ole vielä omiani tutkaillut. Eilen illalla vasta sain siemenet multiin.

   Poista
 6. Ihania ja mikä kombinaatio jättiverbenan(?) kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, sopivat hyvin yhteen. Voisi kokeilla kesällä joitakin muitakin yhdistelmiä. Itse asiassa nyt kiinnostaa kokeilu vaaleanpunaisen porkkanan seuralaisena. Laitoin illalla porkkanan siemenet multiin. Toivon, että homma onnistuu.

   Poista
 7. Mäntylän Mummi, en yhtään ihmettele, että juuri sinun joriinisi jäivät maahan. Niin paljon puuhaa sinulla on ollut. Ihme, että alun pitäen sait ne maahan keväällä.

  VastaaPoista
 8. Minun dahlian juurakot olivat alkaneet jo versomaan pimeässä paperikassissa. Sitkeitä sissejä :)

  VastaaPoista