Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


torstai 19. maaliskuuta 2015

Haikossa herraseurassa


Mikä auringonpaiste! Melkein silmiin ja kasvoihin sattuu, kun aurinko paistaa ja meren jää kertaa valon. Pitkän pimeän jälkeen tällainen hohde!
Avarassa maisemassa ainoastaan joutsenten meteli ja liike.


Joka kevät tällaisen päivän saa kokea. Tänä vuonna osui minulle niitä peräti  kaksi  Haikon kartanon maisemissa Porvoossa.


Krookukset availivat nuppujaan päärakennuksen edustan ruusupenkissä.


Puistossa kasvaa vanhoja upeita puita. Nämä lammen rannan lehdettömät puut näyttävät tervalepiltä. Meren rannassa kasvaa koivuja.


Tontilla on valtavat korkeuserot ja tutkin, miten vaikeasti hoidettavat rinteet on rakennettu. Uusia pikkutammia on istutettu ja mustikanvarvut kasvavat niin luonnollisen ja kauniin näköisesti kenttäkerroksessa. Silmä lepää maisemassa.


Löysin tutun sviitin parvekkeen. Tuolla olen viettänyt hääyöni 70-luvulla. Muistan, että siellä oli kaunis divaani. Huoneet on nyt päivitetty. En tiedä, miltä siellä näyttää tänään.


Romanttisia hetkiä täällä ovat näköjään viettäneet muutkin.


Pihassa pelataan nykyisin myös fresbeegolfia. Laji on saavuttanut paljon suosiota viime aikoina.


Minulla olikin nyt mahdollisuus viettää paljon aikaa ulkona ja vaihtaa muutama sana puutarhurin ja muun henkilökunnan kanssa, koska kavaljeerini vietti pitkät tovit vaunuissaan.


Panin merkille, että kaikki työntekijät puhuivat erittäin kunnioittavasti kauppaneuvoksesta. Siitä tuli minullekin asiakkaana hyvä olo. Löysin rannasta hyvinhoidetun ruusupenkin, johon oli istutettu Satu Tiivolan 90-vuotislahjat henkilökunnalta.  Jokainen osasto oli valinnut hänelle erilaisen ruusun viime syksyn syntymäpäivillä. Kesällä tulen katsomaan, miltä 'Tove Jansson' näyttää.

12 kommenttia:

 1. En ole käsittänyt, että puutarha on noin hieno. Olen ollut Haikossa työtilaisuudessa, mutta silloin oli paljon lunta ja kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, yleensä siellä ollaankin jossakin työ- tai koulutustilaisuudessa. Silloin ei oikein jää aikaa ympäristön tutkimiselle. Varsinkaan talvella ei oikein ole virittynyt puutarhalle. Joskin komeat puut kyllä herättävät huomiota talvellakin.

   Poista
 2. Parasta herraseuraa sinulla on ollut. Kauniit ulkoiset puitteet ja mukavaa muistella -70 luvun hääyötä sviitteineen.
  Haikon kartano näytti tutulta kuvassa. Olen sen niin monesti esitteissä nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, ihan parasta herraseuraa. Sain viettää kevään kuumimman päivän Haikossa ja nyt oli aikaa tutkia puutarhaa. Tytär oli siellä pari päivää yhdistetyssä koulutus- ja työpajassa.

   Poista
 3. R. on viettänyt tuolla työn vuoksi tilaisuuden jos toisenkin, mutta ei hän mistään puutarhasta ole kertonut, mutta sitäkin enemmän Satu Tiivolan piipahduksista, jolloin kauppaneuvoksetar halusi tiedustella vieraiden tyytyväisyydesttä etc. hyvin kauniisti ja huomioonottavasti. Ruoat ovat olleet aina oma lukunsa.

  Tammia meilläkin nyt alkaa olla. Minusta tuntuu, että sinä olit niissä innoittajani, joten kiitos <3

  Nyt on tilauksessa lehtikuusi tai kaksi...;)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, näköjään ihmiset keskittyvät niin paljon koulutuksiin, että eivät niinkään huomaa ympäristöä. No, eihän se olekaan kuuluisa puutarhastaan. Luulen ettei siellä ole perinteisiä perennaistutuksia, mutta erittäin kauniisti hoidettu ympäristö. Täytyypi tarkastaa kesäaikaan tilanne paremmin.
   Sati Tiivola on tehnyt näköjään suuren vaikutuksen sekä asiakkaisiin että henkilökuntaan, hienoa!
   Kiva, että olet löytänyt tammet. Me kävimme tänään läpi puut, mitkä pitää kaataa, että lehtikuuset saavat enemmän tilaa. Ne ovat Johanneksen istuttamia.

   Poista
 4. En ole koskaan käynyt Haikossa, mutta toki se on kuvista tuttu. Kaunis, luonnollisen näköinen puisto. Tämä keväinen auringonpaiste on ollut todella ylenpalttista ja ihanaa pimeän talven jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, viime viikolla saatiin nauttia poikkeuksellisen lämpöisistä ja kirkkaista päivistä. Tänäänkin paistaa, mutta kelit ovat nyt vähän "normaalimpia" ajankohtaan nähden.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Maarit, Haikon kartano sijaitsee meren rannalla, joka antaa upeat puitteet paikalle. Samaa tekee maasto ja vanhat vaalitut puut. Siellä kasvaa mukavasti eri lajeja. Upeita ovat myös valtavat kuuset.

   Poista
 6. Ihania kuvia! Minä olen käynyt tuolla joskus lapsena, jos nyt oikein muistan. Isälläni oli jokin työjuttu siellä ja minä kuljin äitini kanssa puutarhassa sen aikaa.

  Kiitos näiden kuvien jakamisesta! Meinaa jo unohtua, että hetki sitten oli noin kauniita kevät päiviä. Meillä nimittäin sataa räntää nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna-Liisa, työn merkeissä siellä varmaankin eniten aikaa vietetään. Sinä sait sitten äitisi kanssa nauttia paikan kauneudesta.
   Ihan hyvä tuo räntäsadekin on. Se laittaa aisoihin noita pölypilviä. Tänään on vaihteeksi taas kaunis auringonpaiste.

   Poista