Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


torstai 21. huhtikuuta 2016

Taimiostoksilla Virossa


Terveisiä Virosta!
Eilen piipahdimme edestakaisin laivalla Helsingistä Tallinnaan. Kävimme Nurga Puukoolissa taimikaupoilla. Nurga Puukool sijaitsee Ellamaassa, joka on noin puolessa välissä Tallinnaa ja Haapsalua. Tallinnasta ajaa sinne noin tunnin. Laivasatamasta lähdettäessä kannattaa tähdätä Pärnu maantietä kohti.


Siellä on kauniita havuistuksia.


Tarkoituksenani oli hankkia sieltä riippapunapyökki ja Cercis Canadensis, jota juudaksenpuuksi kutsutaan. Lisätoiveena oli myös saada Magnolia acuminata, joka kukkii keltaisin kukin sekä punakukkainen taikapähkinä.Vaan kuinkas sitten kävikään... (niinkuin lapsuuden Muumikirjoissa)


Ystävällinen myyjä ilmoitti, että nämä tavoittelemani puut vielä nukkuvat. Ne eivät ole vielä heränneet, joten he eivät myy, koska eivät voi taata, että ne ovat hengissä. Lämpöä oli silloinkin noin neljä astetta ja satoi, joten uskoin hyvin hänen kertomukseensa.
No, pettymyksen karvas kalkki oli vaan nieltävä ja mietittävä, mitä sitten ostaisi ettei ihan hukkareissu tulisi.


Ostin kolme pikkuruista pyöreää metsäkuusta. Ne ovat 'bonsaimallisia ' - kasvavat vain pari senttiä vuodessa. Sitten ostin 'Paldiski' -vaahteraan, jolla on hauskan rispaantuneet lehdet. Nurgassa muuten löytyy pelkästään erilaisia vaahteroita toista sataa. Olen tutkinut netistä jo etukäteen heidän tarjontaansa. Mukaan lähti myös 'Blue Girl', kaveri ikivihreälle orjanlaakerilleni. Sitten lankesin vielä pyöreään puksiin, jonka he olivat saaneet Hollannista edellisenä päivänä. Sen olisin voinut hyvin ostaa myös Suomestakin.


Koto-Suomessa tuntuu olevan paljon lämpöisempää. Olen aina luullut, että Virossa on meitä lämpöisempää.
Aurinko paistaa nyt niin ihanasti ylätalon terassille.


Terassin hyllykkössä piskuiset kevätruukut ovat viihtyneet jo pari viikkoa. Eikä mitään paleltumisia ole näköpiirissä.


Kummituskukkani taittui juuresta. Olinko kastellut sitä liikaa!? Se pääsi hyllykön maljakkoon keventämään yleisnäkymää.


Täytyy tehdä syksyllä tai viimeistään ensi keväänä taas uusi reissu Viroon.

27 kommenttia:

 1. Ei siinä auta, kuin ottaa uusi reissu myöhempään ajankohtaan..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, uudelle reissulle on lähdettävä. Saa nähdä, koska se toteutuu.

   Poista
 2. Tuonne minunkin piti päästä ensi kuussa, mutta mullahan aina kaikki kiva peruuntuu, niin kuin tietty nytkin :( Valmistelen lomallani talon päätyjen maalaamista, jee. Onneksi sinulla on uusi mahdollisuus päästä hakemaan taimet sitten myöhemmin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, harmi ettet pääse Nurgaan toukokuussa. Silloin nuo kaikki toivomani ja kaikki muutkin ihanuudet ovat myynnissä. Mutta ehkä pääset myöhemmin kesällä.

   Poista
 3. Kiitos kuvien jakamisesta, kauniita kuvia. Kiva piipahtaa puutarhamaisemissa muissakin maissa. Me lähdemme Normandiaan ensi viikoksi, käymme mm. Monet'n lummepuutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, puutarhamaisemat ovat aina niin inspiroivia oli mikä maa sitten tahansa kyseessä.
   Ihanaa reissua Sinulle Normandiaan! Monet'n lummepuutarha on hurmaava. Tosin siellä on turisteja ihan järjettömän paljon.

   Poista
 4. Ai, onko Juudaksenpuuta myynnissä Eestissä? Luulin että se kasvaa vain etelässä, Israelissa aina keväisin ihailen sen kukkia.
  Meillä satoi eilen koko päivän räntää!
  Ei sun auta muu, kuin uusi reissu Eestiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, on Eestissä myynnissä juudaksenpuuta. En tiedä, onko kellään sitä Suomessa. Näin sen kuvan ja ihastuin siihen ja sitten löysin sitä Nurgan listoilta, niin pakkohan sitä on kokeilla.
   Ei ollut sitä Suomessakaan eilen hyvät kelit jos teillä ihan räntää satoi. Virossakin oli oikein kylmää.

   Poista
 5. Kiitos, tuli taas uusi kiinnostava kohde. Sinänsä kiitettävää, etteivät myy mitä tahansa ja milloin tahansa. Joku vähemmän vastuullinen kauppias olisi ajatellut, että tuskin nuo turistit kuitenkaan toiste tulevat - ja olisi myynyt.

  Naapurimme olivat viime viikolla Pärnussa ja joutuivat ostamaan siellä pipot ja käsineet, kun oli niin kylmä. Olimme heille kehuneet, kuinka Pärnussa on yleensä kevät meitä pidemmällä. Ei ollutkaan, ainakaan tänä keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, hyvä huomio tuo vastuullisuus. Minulla oli siellä sellainen olo, että nämä ovat täällä ammatillisia ja osaavat asiansa. Sen lisäksi myyjä oli todella ystävällinen. Siellä tiedetään ja tunnetaan kasvit ja pyritään auttamaan asiakasta. Samanlainen tunne oli edelliselläkin kerralla. En ollut siellä ensimmäistä kertaa.

   Poista
 6. Harmi, ettet saanu niitä mitä lähärit hakemahan, mutta siältä etelästä on aika helappo piskahtaa Viros.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, meiltä on täältä Viroon yhden päivän keikka samanlainen kuin Sinulla sieltä Helsinkiin. Sinulla menee yksi päivä Helsingin reissuun.

   Poista
 7. No olipas siinä vastuullinen taimikauppias kun antoi puiden vielä nukkua :) Kyllä teillä etelän immeisillä on monta etua kun pitkän kasvukauden lisäksi naapurimaiden taimikaupatkin ovat lähietäisyydellä. Täältä periferiasta kun lähdetään Viroon ostoksille, se on ainakin kolmen päivän reissu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäntylän Mummi, itse asiassa myyjän toiminta on parasta mainosta liikkeelle. Minä tässä käyttäydyin malttamattomasti. Ihan liian aikaisin olin liikkeellä. Mutta, kun minun on keväisin niin vaikea jaksaa enää odottaa. Kun kasvukausi on jo tasaantunut ja kukkia putkahtaa enemmänkin maasta ylös, minäkin rauhotun.

   Poista
 8. Voi harmi ettet saanut tällä kertaa toivomiasi kasveja, mutta ihanilta kuulostivat kuitenkin tilalle valitsemasi! Nyt tuntuu, että meillä on pikkuisen sama maku, minä himoan myös tuota punakukkaista taikapähkinää ja istutin viime vuonna juudaksenpuun maahan. Nyt en kyllä tiedä onko se hengissä, näyttää tosi kuolleelta kyllä. Aivan ihastuttava tuo kukkahyllysi seinällä, niin suloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sametti Hortensia, Sinä olet istuttanut tuon juudaksenpuun! Mistä sen ostit? Minkälaiseen paikkaan sen istutit? Kerro siitä lisää tai postaa!!!
   Onko Sinulla taikapähkinöitä? Ihana kuulla, että Sinulla on samanlainen maku.

   Poista
  2. Anteeksi kesti vähän päästä tänne taas. Ostin juudaksen ebaystä, mutta nyt se kyllä näyttää kuolleelta. Ellei ihmettä tapahdu niin lienee menehtynyt, harmi. Istutin magnolian viereen, en suojannut lainkaan. Kannattanee siis suojata. Minulla on vain yksi taikapähkinä, keltakukkainen. Mutta kuten sanottu, himoan tuota punaista, en ole vielä mistään löytänyt. Ihana kun saat sen kesällä!

   Poista
 9. Harvinaisen rehellinen kauppias, kun halusi olla varma, että kasvit ovat hengissä. Juudaksenpuu on minulle ihan uusi tuttavuus. Täytyykin googlata, millainen sen on.

  VastaaPoista
 10. Sussi, ihanan rehellinen kauppias!
  Juudaksenpuu kukkii keväällä vaaleanpunaisena pilvenä. Rakastan kevättä, joten haluan heti keväällä kukkivia puita ja muita kasveja mahdollisimman paljon.

  VastaaPoista
 11. Voi harmi. Viime vuoden toukokuussa kun kävin Virossa Türin kukkamarkkinoilla niin siellä oli ihan älyttömän kylmä, yhtä kylmä kuin Suomessa. Ja on sentään 100km Tallinnasta etelään. Türin kukkamarkkinoita kannattaa harkita, siellä on paljon puun myyjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, en ole koskaan ollut Turin kukkamarkkinoilla, koska olen aina silloin ollut töissä. Olen kyllä paljon kuullut ja lukenut niistä. Ehkä juuri sen takia olen löytänyt toisen mielenkiintoisen paikan Virosta, mihin pääsen oman aikatauluni puitteissa. Sielä tosin ei ole myynnissä perennoja - ainoastaan puuvartisia.

   Poista
 12. En Ole kuullutkaan tuollaisesta paikasta. Hyvä tietää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloinen kulkuri, jos olet kiinnostunut erikoisista ja edullisista puuvartisista kasveista niin tuo paikka on ihan hyvä tietää.

   Poista
 13. Tuosta paikasta en ole kuullutkaan, kiinnostus kyllä heräsi. Harmi, ettet saanut ihan sitä, mitä lähdit hakemaan, mutta mukavia ostoksia kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenkello, nyt jouduin pettymään, mutta syy ei ole Nurgassa vaan minussa. Olisi pitänyt malttaa odottaa muutama viikko.

   Poista
 14. Onpa mielenkiintoinen ja uusi paikka minullekin; sellainen, että ostoslista täytyy olla mietittynä ennen kuin tuonne lähtee. Hyvin selvisit, vaikket juuri haluamaasi saanut tällä erää. =)

  VastaaPoista
 15. Paikasta olen kuullut mutta se oli vaipunut unholaan, varmaan ihana kohde kunhan kesä hiukan lämpenee, onneksi Sinulle ei kuitenkaan tullut hukkareissu!

  VastaaPoista