Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


perjantai 31. elokuuta 2012

Omppukausi avattu!


Omenat kypsyvät vauhdilla!
Tämä 15 vuotta sitten istuttamani puu kantaa nyt ensimmäisiä omenoitaan. Myyrät söivät sen juuriston heti istutuksen jälkeen ja luulin, ettei siitä tule eläjää. En kuitenkaan sitä kaatanut. Nyt maistoin ensimmäisen ompun, nam!


Ensimmäiseksi kypsyvät valkeat kuulaat. Kerään niitä korillisen ja keitän omppusosetta.


Työteverini H kertoi ettei sokeria tarvita, kun pakastaa soseen. Soseen voi makeuttaa jälkikäteen jos haluaa. Ajattelin, että sose on hyvä pakastaa pikkurasioihin, joista on helppo kumota smoothieen. Ylensä makeutan smoothien joko hunajalla tai banaanilla.


Koristeomena kukki keväällä aivan valkoisenaan ja nyt se on täynnä pikkuomppuja.


Onko kukaan hyödyntänyt näitä pikkuomppuja?

7 kommenttia:

  1. Kyllä kai niistäkin voisi jotakin sosetta tehdä, en ole koskaan itse kokeillut. Ai kun tutun näköinen tuo korillinen Valkeaa Kuulasta, lapsuudenkodissani kun oli juuri sama puu!

    VastaaPoista
  2. Kauniit ja madottomat omenat teillä ja nammm... varmasti maukkaita.
    Meillä täällä tontilla oli yksi omenapuu ja yhden istutin keväällä. En tiedä mikä sitä vanhaa vaivaa, mutta kovin on pieniä omenat ja vähänlaisesti niitä tulee.

    Voiko muuten omenapuita lannoittaa keväällä hevosenkakalla....saatiin neljäsäkillistä eilen...:)

    VastaaPoista
  3. Mie olen koristeomenia käyttänyt syksyisissä asetelmissa. Laitan FB sivulle kuvan. :)

    VastaaPoista
  4. Joko nyt! Meillä 'typerä' Antonovka varjostaa suurena ihanaa keltakaneliamme, joten nyt saamme tavallista vähemmän omenoita. Uusi keltakaneli on jo kasvamassa auringossa. Myrskysade vei valkeakuulaan...

    Minä laitan omenasosetta uunissa ja se ohje on ihana, kun siihen käyvät kaikki pudokkaatkin. Ripaus sitruunamehua, kanelitankoja ja vaniljasokeria ja sitten uuniin muhimaan. Sose vatkataan tankojen poistaminen jälkeen, maku tarkistetaan ja sitten vain purkkeihin tai pakastusrasioihin, joihin lykkään vielä jokaiseen uuden kanelitangon.

    Omenaista viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  5. Blogissani on sinulle tunnustus, voi olla että olet saanutkin jo, kun näitä on nyt liikkeellä :)

    VastaaPoista
  6. Ihanan näköisiä nuo omenasi, Irene!<3

    Noista marjaomenista voi tehdä soseen lisäksi myös tuoremehua. Tuoremehuun kannattaa laittaa monenlaisia omenia, sekä makeita että happamia. Ne tasapainottavat toisiaan; mutta ei se ihan halpaa huvia ole, mutta hyvää ja myrkytöntä mehua.

    Oikein leppoisaa viikonloppua ja upeaa syyskuuta sinulle, Irene!<33333

    VastaaPoista
  7. meillä on taloyhtiön pihalla pari puuta ja asukkaat, kuten mekin, ovat kovasti laitelleet omenapiirakoita:)

    VastaaPoista