Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


tiistai 6. heinäkuuta 2010

Ylälammen lumpeet

 Vironperällä on kaksi lampea, alalampi ja ylälampi. Alalampi on pieni ja matala. Ylälampi on suurempi: noin sata metriä pitkä ja keskeltä  kuusi metriä syvä. Ne molemmat on kaivettu traktorilla tontin halki virtaavan puron varteen.
Ylälammen rannalla oleillaan paljon kesäpäivinä.

Viime vuosina lampeen on kasvanut uistinvita-kasvusto. Siitä emme välittäisi. Joka kesä vitaa poistetaan eri tekniikoilla. Useimmiten niitämme kasvustoa veneestä ja sitten haravoimme sen veneeseen,  josta kippaamme laiturille.  Sitten se nostellaan kottikärryihin ja kipataan kompostiin.

 Mies on jopa niittänyt käsin vedessä. Laittoi varmuuden vuoksi märkäpuvun päälleen ettei paleltuisi.
Hellepäiville ainakin riittää meillä tätä työtä.

Itse pidän paljon enemmän lumpeista kuin vidasta.
Pari viikoa sitten biologiystävämme Pera ja Teukka toivat meille lumpeita. Teukka uhmasi kylmää vettä ja sukelsi pohjaan istuttamaan niitä yksitellen. Pera toimi avustajana ensin laiturilta ja sitten veneestä. Suurkiitos ystäville!
Yllättävän nopeasti kaksi ensimmäistä lummetta löysi tiensä pintaan. Nyt on ensimmäinen nuppu auennut. Hmmmm!

5 kommenttia:

 1. Ihanaa, lumpeenkukat ovat mahtavia! Terv mimi

  VastaaPoista
 2. Pihalampi on minullakin haaveena ja siihen sitten valkoisia lumpeita. Sinun pionisikin ovat ihastuttavia. Melkein harmittaa, kun kukaan ei ole käynyt meillä juuri tällä viikolla. Kohta ne ovat mennyttä. Etenkin, jos sataa rankemmin...Sadetta kyllä kaipaisin. Kasteluhommat ovat aivan mahdottomia.

  VastaaPoista
 3. Sanni, ehkä pitäisi järjestää aina kesäjuhlat pionien kukinnan aikaan tähän heinäkuun alkuun! Silloin niin monet saisivat ihailla kättesi töitä!
  Kyllä se sade varmaan sinnekin ehtii. Meillä Lohjalla satoi eilen. Aamullakin näytti sateiselta, mutta sitten pilvet tekivät taas tilaa auringolle.

  VastaaPoista
 4. Lumpeet ovat kyllä ihania ja oma lummelampi kuulostaa todella upealle!

  VastaaPoista
 5. Sussi, lumpeet ovat ihania. Kaikki lumpeet selvittivät tiensä veden lävitse pintaan. Kukkiakin on jo ollut muutama tänä kesänä.

  VastaaPoista