Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


lauantai 3. syyskuuta 2011

Makeapihlaja, Sorbus aucuparia "granatjana"

Pihlajat alkavat olla parhaimmillaan. Vironperälle on viime vuosina istutettu useita erilaisia pihlajia naapuritaimistolta, Taimiteutarista. Pihlajat ovat upeita pihapuita, koska niillä on sekä kaunis kukinta että syysväritys. Jalostetut pihlajat mahtuvat vähän pienempäänkin pihaan. Makeapihlaja kasvaa noin viiden metrin mittaiseksi.
Makeapihlaja Granatjana on tavallisen kotipihlajan ja siperianpihlajan risteytys. Se sai hyvän aurinkoisen paikan lähes keskeltä pihaa. Sen lehdet ovat vähän pyöreämmät kuin kotipihlajassa. Se alkaa olla jo yli kolme metriä pitkä.
Tänä syksynä makeapihlajaan saatiin ensimmäiset marjat. Ne ovat kauniin väriset, suuremmat ja tummemman punaiset kuin kotipihlajassa. No, eivät ne makealle maistuneet, mutta eivät kuitenkaan niin happamalle kuin kotipihlajanmarjat. Ihan voisi syödä koko tertun kerralla. Tulevina vuosina, kun satoa saadaan enemmän, voin tehdä marjoista hilloa. Tätini teki sitä lapsuudessani ja laittoi sitä aamuisin paahtoleivälle, nam.

6 kommenttia:

 1. Makeapihlaja? Näin sitä oppii uutta. En ole ikinä kuullutkaan, mutta onpa kauniit marjat.Siperianpihlajakin on vieras, mutta ruotsinpihlajan tiedän. Teillä kasvaa siellä vaikkas mitä ! Minäkin nuoruudessani keittelin pihlajanmarjahilloja...pitäisiköhän verestää taitoja....

  VastaaPoista
 2. Opinpas taas uutta! Pitääkin seuraavalla Hullunkauppakäynnillä kuvata pihlajat.

  VastaaPoista
 3. Marjat näyttävät isoille ja meheville. Olisivat varmaankin myös tilhien ja rastaiden mieleen:)

  VastaaPoista
 4. Minusta pihlaja on aliarvostettu kasvi, jo kauneutensa takia pihlaja on rankattu maailman kolmanneksi kauneimmaksi puuksi.

  Meillä on vain näitä luonnon pihlajoita, joita kukaan ihminen ei ole jalostanut, mutta arvostan suuresti niitä. Marjoja ei tänä syksynä paljon tule, mutta jo puun syysväritys on kaunis, ja kestää paljonkin kauemmin kuin jonkun magnolianvaahteran väritys.

  Oikein hienoja hetkiä sinulle sinne Vironperälle, ja työniloa puutarhasi ja talojesi parissa<3

  VastaaPoista
 5. Makeapihlajaa en olekaan koskaan maistanut... mutta tavallisen pihaljan marjoista porkkanan kanssa tehtyä hilloa kyllä. Se oli tosi hyvää : )

  VastaaPoista
 6. Aila, nykyisin on vaikka mitä upeita pihlajia saatavilla. Jokainen varmasti löytää itseään miellyttävän taimistolta.

  Tiina, nyt on oikea aika kuvata tontin pihlajat ja myös kerätä marjat. Hilloon voi sekoittaa myös muita marjoja tai omenaa tms.

  Sussi, rastaita täällä pesii kesäisin vaikka millä mitalla. Ehtivät ihan kaikki kirsikat popsia enne isäntäväkeä. Tilhet saapuvat usein syksyisin.

  Sari, pihlajanmarjahillo on sinulle tuttu. Porkkanan kanssa en ole sitä vielä osannut sekoittaa.


  Aili-mummo, nauti sinä niistä kauniista pihlajista siellä. Ne ovat upeita puita. Suomalaiset ovat pitäneet pihlajaa pyhänä puuna. Ihanaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista