Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 19. syyskuuta 2011

Pähkinässä

Toiset käyvät sienessä ja toiset pähkinässä. Mieheni hullaantui täysin pähkinän keruuseen tänä syksynä. Ehkä siksi, että ehti kerrankin ennen pähkinähakkeja. Tai sitten nyt vaan oli hyvä pähkinävuosi. Tiedä häntä!

Astia toisensa jälkeen täyttyi noista vaalean ruskeista herkuista sunnuntaina.
Meillä siis kasvaa euroopanpähkinäpensaita (corylus avellana) metsät täynnä. Aikoinaan Johannes lähetti mieheni "kaatamaan noita rikkaruohoja". Olemme sittemmin antaneet periksi, koska metsämme ovat pähkinälehtoa ja on sulaa hulluutta taistella tuulimyllyjä vastaan. Joten päätimme mieluummin kerätä pähkinöitä.

Pähkinöitä on turha etsiä pensaiden keskeltä. Ne kasvattavat pähkinät laidoille, laitaoksiin. Siksikö, että ne oksat saavat enemmän valoa vai siksi, että ne voivat sitä kautta laajentaa reviiriään, omaa kasvualuettaan?

Hasselpähkinät ovat hyvän makuisia ja proteiinipitoisia. Niissä on kovat kuoret. Pähkinäsaksilla ei ole käyttöä näiden pähkinöiden avaamisessa, koska pähkinätkin rikkoutuvat sisältä. Mieheni viritteli keittiön pöydälle ruuvipuristimen, joka soveltuu hyvin tähän puuhaan. Onko kellään mitään muita ehdotuksia?

12 kommenttia:

 1. Noita voisi itsekkin innostua kasvattamaan ja kerämään omia pähkinoitä. Hyvää Omega 3 rasvahappoja;)

  VastaaPoista
 2. Voi kunpa meilläkin kasvaisi, hieno sato teillä! Omenistakin muuten luin, että pääsato kasvaa uloimpiin oksiin, siksi kannattaa ohjailla oksia kasvamaan ulos-, ei ylöspäin:)

  VastaaPoista
 3. Noiden aavamisessa taitaa olla hommaa... etenkin jos niitä on paljon : )
  Meidän pihalle on ilmestynyt pähkinäpensaan taimia vähän sinne ja tänne, mystisesti. Ehkä jossain naapurustossa kasvaa vanha pähkinäpensas, joiden pähkinöitä oravat ovat kuljettaneet : )

  VastaaPoista
 4. wau, siellähän olisi meidän "puutarha-apulais"oraville oikea paratiisi.

  Lapsena tuli avattua kuoret pienellä vasaralla kevyesti napauttamalla, enpä tiedä olisiko se edelleen hyvä keino.

  VastaaPoista
 5. Maiju, kasvata vaan. Ne on ihan mukavia. Pähkinäpensas antaa hyvän näkö- ja äänisuojan myös jos sinulla on sellaiseen tarvetta.

  Inkivääri, oletko kokeillut? Josko teilläkin kasvaisi?

  Sari, oravat ovat mestarikuljettajia. Sen lisäksi myös närhet.

  Sussi, toinen konsti on meilläkin nuijia vasaralla pyyhkeen sisällä etteivät osat pitkälle lentele.

  VastaaPoista
 6. Siis että pähkinöitä omasta takaa, ei ole todellista. Minä reppana olen onnellinen omista ompuista, niin jotkut saavat omista metsistä pähkinöitä, onnensa kullakin :D :D

  On se mielenkiintoista tämä maantiede, taidamme asua melko pitkässä maassa!

  Meillä on muuten sellainen ruuvipuristin ihan pähkinöiden särkemistä varten. Saksassa ollessa ostin. Macadamia-pähkinöitä niillä puristelimme...

  VastaaPoista
 7. Vahtera-Maria, siis Saksassa on oikeasti olemassa "pähkinäruuvipuristimia!? Höh! Meidän malli on suoraan autotallista miehen muiden työkalujen joukosta.

  VastaaPoista
 8. Tuntuu keskeltä Suomea katsottuna ihan käsittämättömältä, että te siellä keräilette pähkinöitä metsästä...sieniin on tyydyttävä täällä! Mutta mukavaa, että ennen hakkeja ehditte. Meillä ne linnut tulevat aina sembra-männyn siemeniä popsimaan!

  VastaaPoista
 9. Irene, kyllä, Saksassa on juuri pähkinöille tarkoitettuja ruuvipuristimia. Laitan joku päivä kuvia omaan blogiin siitä :)

  VastaaPoista
 10. Riitta, nyt oikeastaan tajusin vasta itsekkin, että pähkinäpuut ovat aika harvinaisia Suomessa. Eivät täkäläisetkään kaikki oikein ymmärrä kerätä noita pähkinöitä.

  Vaahtera-Maria, laita nyt kuva siitä puristimesta. Mies on ensi viikolla lähdössä työmatkalle Hampuriin. Josko sieltä löytyisi?!

  VastaaPoista
 11. Viime syksynä hullaannuin itsekin pähkiöioden keruuseen seillä ihan teidän lähellä Lohjanjärven saaressa. Ne ovat hyviä! Niiden keruu on kivaa ja helppoa. Ainoa haaste on, että pitää tarkkailla, milloin ne kysyvät ja toivoa, ettei stule sade tai tuuli, jotka pudottavat ne maahan yhdessä yössä. Sitten ne häipyvät eläinten mukana saman tien!
  Annoin kuivua pähkinöiden lattialämmityksen päälle, silloin suojalehdet kuivuivat ja irtosivat rapisten helposti pois. Itse olen käyttänyt puista ruuvipuristinta avaamiseen. HIdasta, mutta kivaa puuhaa, lapsistakin!

  VastaaPoista
 12. Miten teilläpäin on pähkinäsato onnistunut tänä vuonna? Itse sain täkäläisestä pähkinälehdosta (1b-vyöhyke) kerättyä muutamia maahan pudonneita pähkinöitä, mutta niiden sisällä oli vain vähän jotain kuitumassalta näyttävää. Olivat tämänvuotisia pähkinöitä, koska suojuslehdet olivat vihreät vielä ympärillä, kuitenkin kypsän värisiä olivat. Oletko törmäänyt vastaavaan? Eikö siellä sisällä pitäisi olla ihan oikea pikkupähkinä? Mistähän tuo sisällön mahtaa epäonnistuminen johtua?

  VastaaPoista